De laatste rit van de Kever - Tom Dieusaert


In het najaar van 2003 rolt in een Mexicaanse fabriek het allerlaatste exemplaar van het mythische automerk Volkswagen Kever van de band. Enkele maanden later vertrekt de Vlaamse journalist Tom Dieusaert voor een epische reis van Mexico Stad naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, dwars door het Latijns-Amerikaanse continent. Hij laadt een Volkswagen Kever vol en rijdt duizenden kilometers naar het zuiden…

Uit de Biblion recensie van Drs. R. de Vries:
'Avontuur bestaat nog. (...) Dit boek is een verslag van de tocht door Midden- en Zuid-Amerika. Het mag duidelijk zijn dat zo'n reis niet zonder slag of stoot verloopt. De gebruikelijke moeilijkheden aan de grensovergangen en motorische problemen met de Kever vragen van de auteur/avonturier nogal wat geduld en improvisatievermogen. Problematisch hoogtepunt de overtocht in Panama, waarbij uiteindelijk een zeilboot uitkomst biedt. Deze kleine tegenslagen worden ruimschoots gecompenseerd door de vele interessante ontmoetingen en fascinerende landschappen. Van alle landen die hij aandoet, worden de ontstaansgeschiedenis en de recente politieke ontwikkelingen beschreven.'


De laatste rit van de Kever van Tom Dieusaert werd nu heruitgegeven door de Scriptomanen, in samenwerking met Prensa Nueva, en verscheen als paperback, verkrijgbaar bij Bol.com, Standaard Boekhandel en alle online boekhandels:


Het ebook is o.a. verkrijgbaar bij de Apple iBookstore, Kobo/Bol.com en:


"Het jaar dat de laatste kever van de band rolde, reisde journalist Tom Dieusaert met het legendarische Volkswagentje van Mexico City naar Buenos Aires. Het werd een reis door een tijdloos, uitgestrekt continent, tussen twee metropolen." (De Standaard)


"Het is een reisverhaal geworden zoals we het graag lezen: de juiste mengeling van weetjes en historische achtergrond, af en toe opgefleurd door ontmoetingen met prettig gestoord volk en overgoten met een on-the-road sausje… Dieusaert schetst een fascinerend beeld van een woelig continent." (Knack)


Over de Spaanse versie (Diarios del Vocho) "De tekst is even duizelingwekkend als de reis zelf. Het gaan van hot naar her, het klimt de bergen op en valt stil om weer schokkend op te starten. Tussen beschrijvingen en beschouwingen, ontdekt de wereld met de ogen van een verloren gelopen Europeaan."  (Sudestada, Argentinië)


"Een blauwe Volkswagen Kever en de passagiers die hij onderweg oppikt, zijn de reisgenoten van de Belgische journalist Tom Dieusaert gedurende zijn zes maanden durende reis door Latijns-Amerika. Deze passagiers en de dertien landen waar hij doorrijdt zijn de ware hoofdpersonen van De Laatste Rit van de Kever. Het verhaal is opwindend en de stijl simpel en direct." (El País, Spanje)