Tanne en ik - historische roman over Brugge, van Lieve Hoet




Brugge, in de zestiende eeuw. Josine is de dochter van Adriaan Isenbrant, een bekend schilder. En Tanne is de dochter van Ambrosius Benson, ook een bekend schilder, en bovendien een goede vriend van meester Isenbrant. Samen met Tanne zwerft Josine dag in dag uit door de straten van de stad.
Tanne is twee jaar ouder dan Josine, en ze zal dus ook wel veel meer afweten van hoe het echte leven in elkaar zit... En dat leven kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Zo zijn zowel Josine als Tanne onwettige dochters. Josine mocht op haar achtste bij haar vader gaan wonen, maar Tanne groeide op in het armoedige huis van haar moeder. Een wereld van verschil…
En dan is er nog Symoen, de vrijbuiter. Hij is een vriend van Tanne, maar wordt verliefd op Josine. Een jonge kerel die hun verdere leven zal bepalen. Zal de vriendschap tussen de beide meisjes standhouden? En wat gebeurt er precies met Symoen?

Lieve Hoet schreef een bruisende historische roman over twee bijzondere jonge meisjes, en hoe ze volwassen worden in die woelige tijd van de reformatie, met zijn twijfels, angsten en vervolgingen. Adriaan Isenbrant en Ambrosius Benson zijn historische figuren, maar dat zijn Josine en Tanne ook. Op een meesterlijke wijze weeft Lieve Hoet werkelijkheid en fictie door elkaar. Zo schildert zij niet alleen een levendig portret van twee merkwaardige vrouwen, maar schetst ze ook hun leven en omgeving op een keerpunt in de geschiedenis.











Lees hier de Goodreads 4 sterren recensie van Willy Schuyesmans.