Scherven - jeugdroman door Kristof Desmet


Nooit meer!’ herhaalde hij bits. Nog voor er iemand kon reageren, bonkte hij de trap op naar zijn kamer, draaide de deur op slot, en gooide zich op de grond. Zijn hart sloeg als een bezetene. Koud zweet gutste uit al zijn poriën en hij kreunde alsof hij voortdurend door een onzichtbare vijand in zijn maag werd geslagen. Tranen welden op en hij voelde zich misselijk worden.  




Matte is zestien wanneer hij een traumatische ervaring opdoet. Hij valt in een zwart gat en is nauwelijks nog geïnteresseerd om verder te gaan. 
Sarah moet verhuizen en is nieuw in het dorp. Ook haar privéleven krijgt een harde klap, waardoor haar vertrouwen in mensen een deuk krijgt. 
Via Charlotte, Mattes tweelingzus, kruist het pad van deze twee jongeren elkaar en ontdekken ze dat ze elkaar wel leuk vinden. Met vallen en opstaan groeien ze naar elkaar toe en doen ze een poging om de scherven in hun leven opnieuw te lijmen. 

Doelgroep: young adult, adolescenten. Thema: omgaan met verlies, loslaten, relaties... Redactie: Patrick Bernauw.

Leerkrachten Nederlands die met het verhaal aan de slag willen, kunnen hier een lesmap downloaden.

Met een deel van zijn royalties adopteert de auteur via Plan België een kind uit de Derde Wereld. Klik hier voor meer details.

Website Kristof Desmet

Scherven is beschikbaar als ebook en paperback in alle online boekhandels en kan in uw plaatselijke boekhandel besteld worden (ISBN 978-94-6266-182-0). 





In het ebook kunt u alvast enkele pagina's gratis lezen:









Een boek over echte (jonge) mensen


Scherven is een zeer gelaagd, literair bijzonder sterk boek, heel volwassen van aanpak, trefzeker geschreven, alsof hier een auteur aan het woord is die al een heel oeuvre op zijn naam heeft staan - en toch is dit een debuut. Het verhaal wordt verteld op het niveau en in de leefwereld van de doelgroep (young adult), met oor voor specifiek taalgebruik maar zonder hierin te overdrijven, met geloofwaardige personages van vlees en bloed, subtiel en met erg veel subtekst en zin voor suspense – en humor, ironie, soms wat sarcasme. Mooie oneliners: “vergeetachtig als een eendagsvlieg met Alzheimer” – “Ik geloof in een leven vóór de dood.” Goeie vondsten zoals de poëtische tussentekstjes, of de manier waarop Matte zich voorstelt – in een brief, op vraag van een leerkracht. Het lijstje schoolirritaties is niet alleen zeer herkenbaar, het is ook erg grappig. 

Maar bovenal: Matte, Sarah en Charlotte komen echt tot leven – de lezer kan met ze meeleven, wordt nieuwsgierig gemaakt naar wat ze voelen en denken.


Patrick Bernauw