Dit waren wij

Oorspronkelijk vormde de vzw De Scriptomanen een schrijverscollectief, opgericht in 1993 door de auteur-acteur-regisseur Anton Cogen. Op een korte onderbreking in 2005 na, was de voorzitter van het collectief auteur en duivel-doet-al Patrick Bernauw.

In de beginjaren waren de Scriptomanen vooral actief op het vlak van het schrijven van scenario's voor radio- en televisieprogramma's, en als toneelproducent. Zo schreven Patrick Bernauw, toneelauteur -en acteur Paul Coppens, jeugdauteur Guy Didelez en Luc Schoonjans medio jaren negentig zowat alle scenario's van een paar seizoenen van de jongerensoap Wat Nu Weer!? (VTM). Uit die periode dateert ook de toneeluitgeverij van de vereniging.



Sinds 2000 profileerden de Scriptomanen zich vooral als toneelproducent, meestal van kleinschalige reizende kinder- en jeugdtheaterproducties, nogal eens gebaseerd op kinder- en jeugdboeken. In dat jaar werd het collectief uitgebreid met o.a. acteur en jeugdtoneelschrijver Dirk Dobbeleers, later kwamen ook Marc Hendrickx en Frans Ceusters de Scriptomanen tijdelijk vervoegen. Producties uit die periode waren onder meer de musicals Het Infernaat, Duistere Middeleeuwen en Het Ware Verhaal van Calamity Jane, geschreven door het duo Bernauw & Didelez, met muziek van Patricks broer Fernand (zie www.naami.bandcamp.com).  De Scriptomanen waren ook de producent van enkele muziektheaterproducties van Compagnie de Ballade, het gezelschap van Patrick Bernauw waartoe naast Patrick en Fernand ook Luc Borms behoorde (1998-2010). De productie Scharpenelle van Compagnie de Ballade werd in 2005 bekroond met de Visser Neerlandia Prijs voor muziektheater. Andere succesvolle producties waren Getreinde Wanhoop (van Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx), Liefde, Seks en andere Ongemakken (van Frans Ceusters) of Zij reden op Bokken (van Dirk Dobbeleers), dat op toernee ging met een subsidie van de provincie Limburg.  




Vanaf 2005 begon de vereniging zich steeds meer op te stellen als "artistiek collectief", en werden benevens schrijvers ook acteurs, vormgevers, regisseurs, componisten, enz... nauwer betrokken bij de werking van de Scriptomanen. Het bont genootschap evolueerde tot "een artistieke denktank", en de promotor van nieuwe ideeën en formats. Tegelijk stopte de vereniging met het zelf actief produceren van theaterstukken, op de jaarlijkse  Gentse Feesten productie van Anton Cogen en Machar Van Geyt na.



De Scriptomanen legden zich toe op het concipiëren en produceren van interactief theater, multimedia, teambuilding producties, moordspelen, city games. Mooie voorbeelden daarvan zijn de multimedia productie Mysteries van het Duivelsteen, of het project RSearch, een multimediaal en interactief detectivespel, ook wel een alternate reality game genoemd, dat het collectief uitwerkte met een subsidie van de Vlaamse Gemeenschap en in opdracht van de Karel de Grote Hogeschool.




De filosofie achter het collectief is vandaag de dag nog steeds dezelfde als in de begindagen: het werk van de leden-Scriptomanen op alle mogelijke manieren promoten via diverse interessante artistieke kruisbestuivingen; een platform bieden aan talentvolle auteurs, musici, performers; zorgen voor administratieve en logistieke steun voor de leden.




Vanaf 2014 werden de Scriptomanen in de eerste plaats uitgevers van boeken in POD (Printing On Demand) en ebooks. Sinds 2021 kwamen daar ook luisterboeken bij, in samenwerking met Mysterieus België. Dat was oorspronkelijk de naam van een serie stadsspelen-in-fotoboek van Patrick Bernauw en Marc Borms, maar is sinds 2016 een succesvolle podcast. In 2022 lanceerden de Scriptomanen een tweede podcast serie, Ware Misdaad.