Toneelstuk Patrick Bernauw: Zotte Charlotte (ebook)Charlotte, de dochter van Leopold I, huwt op jonge leeftijd met Maximiliaan van Oostenrijk. In 1860 krijgt hij de keizerskroon van Mexico aangeboden. Kort daarna ontvlamt een burgeroorlog, wordt hij gefusilleerd... en Charlotte krankzinnig. Of toch niet? Want waarom sluit het Belgische koningshuis haar eigenlijk op, voor de rest van haar leven, in het kasteel van Boechout, bij Meise?

"Zotte Charlotte", een keizerlijk drama van Patrick Bernauw, werd bekroond met de Provinciale Paul de Mont Prijs voor Toneel 1994 en vervolgens onder de titel "La Comédie Française" gerealiseerd als luisterspel (monoloog) in een regie van Frank Van Laecke en met Chris Lomme als Zotte Charlotte (BRTn, 1995).

In 1999 publiceerden Patrick Bernauw en Guy Didelez onder meer op basis van dit materiaal de historische roman "De Keizerin van Mexico". Dit historisch drama speelt zich af in 1927 en, in terugblik: vanaf ca. 1860. Kostuums net als decorelementen en rekwisieten zijn gestileerde reminiscenties aan deze periode. Net zoals de muziek die in het stuk gebruikt wordt, lijken zij alleen maar op het historische origineel, en zijn zij er in werkelijkheid vervormde echo's van.


Available ebook reading formats

Single purchase gains access to all formats. How to download ebooks to e-reading devices and apps.
FormatFull BookSample First 50%
Online Reading (HTML, good for sampling in web browser)BuyView sample
Kindle (.mobi for Kindle devices and Kindle apps)BuyDownload sample
Epub (Apple iPad/iBooks, Nook, Sony Reader, Kobo, and most e-reading apps including Stanza, Aldiko, Adobe Digital Editions, others)BuyDownload sample


Rolverdeling: * De stokoude 'Zotte Charlotte', ex-Keizerin van Mexico, dochter van Leopold I. * De 'Jonge Charlotte', haar meer dan een halve eeuw jongere versie. * Maxime Weygand, een generaal van het Franse leger, zestig jaar: de zoon die zij volgens de historici nooit zou gehad hebben. * Maximiliaan van Oostenrijk, haar flierefluitende echtgenoot & syfilislijder, die werd gefusilleerd door Indiaanse rebellen. * De Mexicaan, tevens pianist. * Mathilde, haar gezelschapsdame. * Een meid, die ook alle vrouwelijke nevenrollen voor haar rekening neemt. * Een knecht, die ook alle mannelijke nevenrollen voor zijn rekening neemt.