De oversteek, een toneelstuk van Jan Vanaudenaerde, naar het gelijknamige boek van Koen D'Haene


1912. Aloïs ontvlucht de armoede en de werkloosheid die hem als vlasarbeider langs de Leie te wachten staan. Hij waagt zijn kans en emigreert met een schip van de Red Star Line naar Amerika. In New York wordt hij verliefd op het Duitse meisje Lore.
1914. De Eerste Wereldoorlog dwarsboomt de plannen van Aloïs. Hij meldt zich aan als vrijwilliger...
Koen D’haene schreef meer dan tien jaar geleden een ijzersterke roman over immigratie en heimwee, oorlog en moed. In het kader van de herdenking van Wereldoorlog I kreeg dit verhaal een tweede leven, ook in een schitterende theaterbewerking van Jan Vanaudenaerde, die zowel volwassenen als jongeren zal aanspreken.
"Omdat mensen nog altijd niet beseffen dat oorlog geen oplossing is… omdat er nog altijd mensen zijn die in hun land van herkomst gaan strijden… omdat er nog altijd mensen van vreemde origine zijn die hier kwamen studeren en omwille van discriminatie naar hun vaderland terugkeren… omdat het Red Star Line museum de moeite waard is… en omdat wereldoorlog één nooit mag vergeten worden…"
"De oversteek"  ging in première op 5, 6 en 7 december 2014 in CC Guldenberg Wevelgem, in een productie van de Gregoriusgilde Wevelgem.

Het boek waarop het toneelstuk werd gebaseerd, is o.a. hier verkrijgbaar: