Miguel Molinos, de laatste ketter - Dirk Van Babylon (paperback en ebook)


Dit boek neemt ons mee naar de tijden van de Heilige Romeinse Inquisitie in de zeventiende eeuw te Rome. Het verhaal ontvouwt zich voor de ogen van de verteller, een Vlaamse jongen die priester is geworden. Hij maakt de vervolging en de veroordeling van het quiëtisme, een spirituele beweging waarvan de Spanjaard Miguel Molinos de inspiratiebron was, van nabij mee.

Molinos is wellicht de laatste die als ketter en heresiarch veroordeeld werd. Het leverde een zwarte bladzijde op in de geschiedenis van de mystiek, ook al door de dubbelzinnige figuur van Molinos zelf. De auteur behandelt de gevoelige stof zonder partij te kiezen, waardoor de lezer zelf moet beslissen of de laatste ketter een martelaar, dan wel een bedrieger was. 


Dit werk is gebaseerd op historische documenten uit Romeinse en Vaticaanse bibliotheken; het werd in 1994 al geproduceerd als VRT radiodrama in een regie van Flor Stein, en met de stemmen van o.a. Jo de Meyere, Bob De Moor en Jacky Morel.

Dirk van Babylon is het pseudoniem van Peter Van Breusegem, een Brusselse huisarts (°1956). Zijn debuut De zwarte bruidegom werd in 1986 onderscheiden met de Leo J. Krynprijs. Vervolgens publiceerde hij kort na elkaar een aantal boeken, waarna het wat stiller werd rond de auteur. Met de publicatie van deze schitterende historische roman over de laatste ketter Miguel Molinos is hij weer helemaal terug. Hij schrijft ook sonnetten onder de naam Pasquino.


Miguel Molinos, de laatste ketter verscheen bij uitgeverij vzw de Scriptomanen en is verkrijgbaar als ebook, en als paperback:
 
Dirk Van Babylon
Miguel Molinos, de laatste ketter
Dit boek neemt ons mee naar de tijden van de Heilige Romeinse Inquisitie in de 17de eeuw. Het verhaal ontvouwt zich voor de ogen van de verteller, een Vlaamse jongen die priester is geworden en de vervolging meemaakt van "de laatste ketter".
€22,62 Paperback