Het Ware Verhaal van Calamity Jane - toneel- en musicalscript van Patrick Bernauw & Guy DidelezAmerika, de Nieuwe Wereld, de Far West... was voor Europeanen vier eeuwen lang een waar Eutopia. Deze musical op teksten van Patrick Bernauw & Guy Didelez, en met muziek van Fernand Bernauw vertelt het 'ware verhaal' van de legendarische heldin, tevens grootste leugenares van het Woeste Wilde Westen: Calamity Jane. Aan een relatie met Wild Bill Hickock - nog zo'n mythe uit de Far West - hield zij een dochter over. Jane stond Janey echter af voor adoptie aan een rijke Engelse koopvaardijkapitein, met de bedoeling het meisje een beschaafde opvoeding te geven. Later wilde Calamity Jane haar dochter terug, maar zou die dochter haar onwaarschijnlijke moeder nog aanvaarden? 

Gebaseerd op historische gegevens, gebracht met een ferme snuif vaak koldereske humor en een fikse dosis ambiance muziek (country, folk, rock, blues)… een onvervalste western in het Nederlands, nu in 3 delen te beluisteren en te downloaden in een app: het Virtueel Muzikaal Museum op izy.Travel.
Allemaal gratis! Patrick Bernauw nam zelf, als vanouds, de stem van verteller voor zijn rekening. Verder hoort u  Frederika Schollaert als Calamity Jane, Ann Devuyst als Janey, Luc Borms  als Wild Bill Hickock en Lieve De Schepper  in de backing vocals. Composities, productie, arrangementen & programming zijn zoals gewoonlijk van Fernand Bernauw (naami.bandcamp.com).

De productie valt ook te beluisteren op de podcast Ware Misdaad:En ze is beschikbaar als luisterboek bij Luisterrijk of Storytel.

De toneelversie van dit verhaal, getiteld De Dochter van Calamity Jane, werd in 1997 bekroond met de Wim Verbeke Prijs voor JeugdtheaterHet toneel- en musicalscript is nu ook verkrijgbaar in boekvorm, en wel hier. Of als ebook: hierDe toneelversie van dit verhaal, getiteld De Dochter van Calamity Jane, werd in 1997 bekroond met de Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater

Opvoeringsrechten Musical/muziektheater (korte of lange versie)


Wie het toneelstuk of de musical wenst op te voeren, dient over de schriftelijke toestemming van de rechthebbenden te beschikken (verkrijgbaar via info@inter-actief.be) en te voldoen aan de opvoeringsrechten SABAM.
Er is een musicalpakket beschikbaar, dat bestaat uit MP3's van de instrumentale en vocale versie van de liedjes + een theaterbrochure (Word document) voor een 'musical korte versie' en een 'musical lange versie'. Ze zijn verkrijgbaar aan 53 euro.
Deze swingende western is uitstekend geschikt voor zowel toneelgezelschappen als secundaire scholen!

Er is ook een luisterboek beschikbaar van een vertel- en muziektheaterversie die een goed idee geven van liedjes