Een Spiegelhistorie, historische roman van Ina Stabergh

Van Keizer Karel V tot Prins Filips-Willem van Oranje
Ina Stabergh:

"Iedereen houdt van verhalen. Verhalen waarin wij onszelf en anderen herkennen. De meeste personages in Een Spiegelhistorie zijn ons min of meer bekend, omdat wij reeds in onze kinderjaren met hen kennis hebben gemaakt. Keizers, koningen, aartshertogen, ridders, een koningin. 

Ongelooflijk hoe zij hun dagen doorbrachten. Hoe zij moorden pleegden, oorlog voerden, belastingen inden. Tijdens één maaltijd gebruikten zij hoeveelheden waar de gewone mensen met vijf een week konden van eten… of alleen maar konden van dromen. 

Ook vijfhonderd jaar geleden speelden de ‘groten der aarde’ met de macht van geld, religie en adeldom. Dankzij list, huwelijken, oorlogen en geluk ontstond Habsburg, groter dan het Roomse Rijk en het huidige Europa. Het was Philips II die al pleitte voor een Verenigd Europa. 

Al lezend heb ik een reis gemaakt door het leven van keizers en koningen, maar ook van een humanist, een schilder, een geitenhoeder. Door het lezen van hun geschiedenis kwam alles heel dichtbij, waren zij op vele manieren en plaatsen met elkaar verbonden. Ik wou weten hoe zij hun macht konden vergroten, zonder tegenstand van de gewone man. Waarom op het grondgebied van het 16de eeuwse Brabant decennialang oorlogen werden uitgevochten. Waarom de stervorm zo belangrijk was voor de aartshertogen bij het bouwen van de basiliek van Scherpenheuvel.

Na Worms zag ik de keizer door de straten van Diest lopen, in Antwerpen, op de rots van Vieuxville, en verder… 

Loopt u met ons mee?"


Het boek Een Spiegelhistorie verschijnt als paperback en is verkrijgbaar in de betere boekhandel en online. Het werd ook gepubliceerd als ebook:


Wie over het boek Een Spiegelhistorie beschikt,
kan ook meedoen aan een leuke Quiz: 
Een Spiegelhistorie Ronde 1 - Diest 
  Een Spiegelhistorie Ronde 2 – Karel V 
  Een Spiegelhistorie Ronde 3 – Philips II en Willem van Oranje 
  Een Spiegelhistorie Ronde 4 – Schrijvers & Schilders 
  Een Spiegelhistorie Ronde 5 – Filips-Willem van Oranje

Website Een Spiegelhistorie

Deze projecten kwamen tot stand met de steun van: