Leven in de schaduw - Jana Van Der Fraenen


Maxim is vijftien wanneer hij een halfzijdige verlamming oploopt en in het revalidatieziekenhuis ‘Het Rozenblaadje’ wordt opgenomen. Daar ontmoet hij Isabel, die na een ongeval in een rolstoel is terechtgekomen. Hoewel de twee als water en vuur zijn, groeien ze langzaamaan dichter naar elkaar toe. Toch krijgt Maxim het heel moeilijk. Zijn verlamming valt hem zwaar en hij komt vast te zitten in een depressie. Kan Isabel hem een uitweg bieden?

Een op vier mensen kampt met psychische problemen. Ook veel jongeren zien vaak geen uitweg meer voor hun problemen en gaan over tot zelfdoding. Daarom is het belangrijk om meer over geestelijke gezondheid te praten. Dit boek kan daarbij helpen: je kruipt immers in het hoofd van jongeren die het allemaal ‘aan den lijve’ meemaken, in een meeslepend verhaal over liefde en vriendschap.

Jana Van Der Fraenen (1993) is geboren met een lichte fysieke beperking aan haar rechterzijde. Al van jongs af aan schreef ze verhalen. Wat eerst startte als een vlucht voor haar handicap, groeide uit tot een passie en liefde voor het schrijven. In 2015 begon ze de opleiding ‘schrijver’ aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Twee jaar lang werkte ze er aan haar debuut. Omdat ze zich heel betrokken voelt bij de problematiek, schenkt ze een deel van de opbrengst van dit boek aan de actie Rode Neuzen Dag.

Op vrijdag 21 september 2018 bracht het vijfde leerjaar van GIBO Wichelen een bezoek aan het kinderrevalidatiecentrum van UZ Gent. Bedoeling was een teaser te draaien voor Rode Neuzen Dag! Deze moet andere scholen aanzetten om te werken rond het RND-thema, namelijk jongeren helpen met emotionele en psychische problemen. De film is deels gebaseerd op het boek Leven in de schaduw van Jana Van Der Fraenen, en werd geregisseerd, gefilmd en gemonteerd door student Cinematografie aan het RITCS, Jonas Van Der Fraenen. Met dank aan Dr. Ruth Van der Looven en Dr. Catharine Vander Linden, en het personeel van het kinderrevalidatiecentrum UZ Gent! Speciale dank aan Aylin, voor de heel positieve en beklijvende getuigenis.De website van Jana: www.janavanderfraenen.be