Thuis komen (in de chaosmos) - Hubert Van Eygen


De bundel werd voorgesteld op vrijdag 29 maart 2019 om 20u in gemeenschapscentrum De Stegel te Molenbeersel en is verkrijgbaar in iedere online en plaatselijke boekhandel:




In zijn tiende (!) bundel verzamelde de Kinrooise dichter Hubert Van Eygen een groot aantal gedichten die hij van 2007 tot 2018 publiceerde in het literair (k)wartaalschrift Weirdo’s (dat hij zelf sinds 1986 uitgeeft) en diverse andere tijdschriften, waaronder Art04, Gierik/NVT, ‘t Kandelaartje, Oostland en de Kinrooise editie van Kerk & Leven (‘het parochieblad’).

De bundel is een synthese van meer dan 40 jaar dichterschap. De 77 gedichten vormen samen één zoektocht naar het uiteindelijke doel (de kosmos) dat - wonder boven wonder - helemaal niet veraf ligt van het startpunt (de chaos). Uiteindelijk is het leven een voortdurende cirkelbeweging die hier en daar wat rimpelingen veroorzaakt, lijkt de conclusie te zijn van de dichter. Maar van die rimpelingen geniet hij met volle teugen, en hopelijk zijn lezers ook!

De thema’s die hem al 40 jaar bezig houden komen in deze bundel voor het eerst allemaal samen op één kruispunt (of rotonde...): mensenrechten, politiek engagement, het ouderschap (en het belang van familie), het dwarsliggen, het onbegrip van de massa, de waanzin van de oorlog én de eigen vergankelijkheid en relativiteit... Opmerkelijk is dat hij de gedichten combineert met de afbeeldingen van oude prentkaarten van plaatsen (Kinrooi, Maaseik, Leuven) die belangrijk zijn geweest in zijn leven.

Meer info kan je vinden op www.eygen-boeken.be. Daar kan je ook alle publicaties van Hubert Van Eygen lezen.

Een mooie videoreportage over de nieuwe bundel vind je op Grensland Actueel:



Dit is een clip van de boekvoorstelling:


En dit is de quasi integrale audio opname van de boekvoorstelling: