Luisterboek van Patrick Bernauw & Maurice Maeterlinck: Pelléas en Mélisande

 


Pelléas en Mélisande is een toneelstuk van de in het Frans schrijvende Vlaamse auteur Maurice Maeterlinck, die in 1911  vereerd werd met de Nobelprijs Literatuur. Het symbolistisch sprookje speelt in een vaag middeleeuwse wereld, een Vlaanderen dat we ook kennen uit de sagen en legenden. Je zou het fantasy kunnen noemen. Het toneelstuk is misschien vooral bekend door de operabewerking van Debussy, en vertelt hoe prins Golaud verdwaalt tijdens de jacht in het woud en bij een bron de mysterieuze Mélisande aantreft. Hij ontfermt zich over haar, en huwt haar… Maar tussen Mélisande en zijn halfbroer Pelléas bloeit al gauw een fatale genegenheid op, een dodelijke zielsverwantschap…
Patrick Bernauw vertaalde het toneelstuk en herwerkte het naar proza, het verscheen dan ook in boekvorm (paperback) en als ebook. Vervolgens maakte hij een versie voor verteltheater en voor dit luisterboek, die hij zelf inspeelde. Antoine Derksen verzorgde de montage en de geluidsregie. Fernand Bernauw, broer van, leverde de muziek, die we ook terugvinden op naami.bandcamp.com onder de titels Eutopia en Celtic Spirit

Vzw de Scriptomanen start een reeks luisterboeken, in samenwerking met Antoine Derksen (montage, geluidsregie) en Fernand Bernauw (muziek) en gepromoot door de populaire podcast Mysterieus België, waar je ook het eerste deel kunt beluisteren van Pelléas en Melisande. Het volledige luisterboek is gratis te vinden op de Luisterboeken Podcast van Patrick Bernauw en verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Luisterrijk, Storytel en is nu al verkrijgbaar bij Audio Theater. (9,99€, met leuke bonus track).
"Corona verhinderde dat ik nog op een podium kon staan, dus nam ik plaats achter de microfoon, in het eigen kot, om luisterspelmonologen in te spreken. Nu ja, spreken. Bij mij wordt dat dan binnen de kortste keren spelend vertellen, of iets van die strekking. Ondertussen verschenen er al enkele titels... en er is meer, véél meer, in het verschiet. Want destijds begon het voor mij allemaal, op negentienjarige leeftijd, met een mini-luisterspel dat ik wist te slijten aan de toenmalige BRT... En van een oude liefde weten we: die roest niet."

Andere luisterboeken van vzw de Scriptomanen:


Het huis in de Spanjaardstraat

Streamen & downloaden via Audio Theater, met bonus track (9,99€). Downloaden via Luisterrijk (€ 10). Als stadswandeling/stadsspel in Brugge (gratis): via izi.travel.


Lange Wapper Leeft!


Streamen & downloaden via Audio Theater, met bonus track (9,99€). Downloaden via Luisterrijk (10€) Downloaden via Storytel (10€)

De Eenhoorn van Herkenrode


Via mail, als stadsspel  of via Mysterieus België (30€). Via Audio Theater  (gratis streaming, of betalende downloads vanaf 10€).