Verona Adriaensens: De Kastanjeboom, boek en luisterboek

 tekening Jeroen De ConinckIk wil niet meer, ik wil er een punt achter zetten. Ik heb gisteren bijna niets gegeten. Ik eet niet meer. Ik trek de gewichten van de klok niet meer op. Voor mij mag de wereld vergaan. Voor mij staat de tijd stil. En als ik me slap voel, ga ik op bed liggen. Ons bed, Anna, dicht tegen je huid. Ik heb het koud, Anna. Breng me een deken. Leg het over mijn hoofd. Dan ben ik weg, dan ben ik er niet. Zoals een kind, Anna, dat zich verstopt en denkt dat het er niet meer is. 

Je kent iemand die rouwt om het verlies van zijn geliefde en die zich afvraagt: wat loop ik hier nog te doen? Luister dan naar Rogier. Hij neemt je mee naar de belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven. Je ziet, hoort, voelt wat hij meemaakt. Luister naar Ombra mai fu van Händel, het lievelingslied van zijn vriendin Anna, een lofzang voor de boom en zijn schaduw. Luister naar wat er gebeurt als plots een zware tak van de kastanjeboom wordt afgezaagd, de tak waarin de mezen huizen. De kastanjeboom is het intieme verhaal van Rogier waarin hij zijn geheim, dat hij zelfs nooit deelde met zijn dochter, aan Anna vertelt. Recht uit het hart, zonder omwegen, zonder franjes toont hij haar zijn ziel. 

Verona Adriaensens gaf les in de middelbare school van het SGI te Lennik, volgde een schrijversopleiding aan de Schrijvers-Academie te Antwerpen, en werkt de laatste tien jaar als counselor/psychotherapeute in het Gezondheidscentrum 'De Tragel' te Dendermonde. Ze maakt deel uit van de schrijversklas van de Academie voor Podiumkunsten te Aalst.

Verona draagt De kastanjeboom op aan haar zonen Louis en Joachim. 


De kastanjeboom verschijnt niet alleen in boekvorm, maar laat zich ook beluisteren als hoorspel monoloog, met Patrick Bernauw in de rol van Rogier. Geluidsregie en montage: Antoine Derksen. Het luisterboek is verkrijgbaar in de online boekwinkel (9,99€) via o.a. Bol, Storytel en Luisterrijk.nl.

U kunt het boek + luisterboek ook rechtstreeks bestellen bij de auteur: v.adriaensens@telenet.be Het boek wordt u opgestuurd met de post, van het luisterboek ontvangt u een link waarop u het in mp3 formaat kunt downloaden. De prijs voor boek + luisterboek is 24€, verzendkosten inbegrepen. Overschrijven kan via BE90 7340 2679 3732 (Verona Adriaensens).

Maar u kunt het luisterboek ook geheel gratis, zij het niet reclamevrij, beluisteren via de nieuwe luisterboeken podcast van Patrick Bernauw, en die vind je hier.

Dit is het eerste hoofdstuk:
De kastanjeboom werd in april 2022 bekroond door The Indie Awards: Roger werd verkozen tot het Meest Memorabele Personage van 2021. De jury loofde o.a. de mooie metaforen en oordeelde dat het boek duidelijk 'meer literair geschreven' was dan het werk van andere genomineerden.