De duiveljager - Jürgen Gijsel

 Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg… Het zijn de ingrediënten van De duiveljager, een op feiten gebaseerde true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw.

Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw ‘de duiveljager’ genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden… tot de dood erop volgde.

Jürgen Gijsel is geboren en getogen in Zeeuws-Vlaanderen. Hij was regio- en rechtbankverslaggever voor diverse dagbladen en tijdschriften. Momenteel werkt hij als adviseur voor de Belgische Federale Politie. Jürgen woont in Antwerpen, maar houdt van zijn geboortestreek én van de boeiende verhalen die er te rapen zijn. Voor De duiveljager maakte hij gebruik van verhoren van betrokkenen, getuigenverklaringen en krantenartikelen om de zaak nauwgezet te reconstrueren. Een en ander wordt ook verteld vanuit het perspectief van de Middelburgse advocaat van de Loeil, zodat dit waargebeurde verhaal leest als een roman.
De duiveljager verschijnt als paperback en als ebook. Het boek wordt aan pers en publiek voorgesteld op 26 november 2022, 20 uur, in de bibliotheek van Moerbeke-Waas. Wil je erbij zijn, stuur dan een mailtje naar cultuur@moerbeke.be  

Over De duiveljager, de laatste geëxecuteerde in Zeeland, werd ook een spannende vierdelige true crime podcast gemaakt voor de reeks Ware Misdaad, met de steun van de Erfgoedcel Waasland en de bibliotheek van Moerbeke-Waas. De podcast wordt eveneens voorgesteld op 26 november. De stemmen werden grotendeels geleverd door toneelkring Baudeloo uit Sinaai, die ook meewerkt aan de boek- en podcastvoorstelling.  
Enkele sfeerbeelden van de opnames: