Legenden van Lagelande, collages met griezelverhalen en stiftgedichten van Patrick Bernauw
Zijn deze Legenden van Lagelande een proeve van blackout poetry, en dus stiftgedichten… of zeer korte griezelverhalen? Allebei, neem ik aan. Ik ben al enkele jaren gefascineerd door het schrappend schrijven van de blackout poetry, en voor mijn griezelverhalen liet ik me al eens inspireren door sagen en legenden. Nu vroeg ik mij af wat het zou geven als ik het Oost-Vlaams Sagenboek van Stefaan Top als bronmateriaal zou gebruiken. 

De collages van woord en beeld laten zich lezen en bekijken als berichten van gene zijde, boodschappen uit een parallelle wereld, de alternatieve realiteit van Lagelande – waar de mythes van Vlaanderen werkelijkheid zijn. Uiteraard zit er ruis op de lijn, is de communicatie gestoord, zijn de letters moeilijk leesbaar en komen de beelden slechts fragmentair door, en uit perspectief getrokken. De collages dienen ontcijferd te worden en hoewel ze oorspronkelijk in kleur werden gemaakt, heb ik uiteindelijk gekozen voor een compromisloos zwartgrijswit. Op deze webpagina heb ik enkele originele versies in kleur opgenomen. Andere kleurrijke versies kunt u eventueel opsporen op instagram.com/patrickbernauw, geheel gewijd aan mijn blackout poetry collages.

Het boek (48 blz 200x200, 17,95 €) kan besteld worden in elke online of plaatselijke boekhandel, of via de webwinkel van het POD-platform.