De duiveljager, een luisterboek van Jürgen Gijsel

 


Een gruwelijke moord, een dorp dat zich in stilzwijgen hult, een proces dat de gemoederen beroert, en een openbare ophanging op de Markt van Middelburg... Het zijn de ingrediënten van De duiveljager, een true crime geschiedenis over de misdaden van een Zeeuwse plattelandsarts in het midden van de 19de eeuw. Jean Baptiste de Loeil leek een keurig heerschap. Afkomstig uit een gegoede Vlaamse familie, getrouwd met een al even welgestelde bourgeoisiedochter, Felicita. Hij vestigde zich in het grensdorp Koewacht, dat deels tot België, deels tot Nederland behoort. De Loeil werd al gauw 'de duiveljager' genoemd, omdat hij zich bezighield met kwakzalverij. Maar hij ranselde zijn vrouw ook met de regelmaat van de klok af, hongerde haar uit, sloot haar op onder mensonterende omstandigheden... tot de dood erop volgde. 

Patrick Bernauw bewerkte het gelijknamige boek van Jürgen Gijsel tot een spannende audio documentaire, een docudrama dat zich laat beluisteren als een hoorspel. De beide auteurs deden voor het stemmenwerk ook een beroep op Toneelkring Baudeloo. Zij brengen de verhoren van betrokkenen, getuigenverklaringen en krantenartikelen over de zaak tot leven. Auteurs: Jürgen Gijsel voor het verhaal en Patrick Bernauw voor de scenario bewerking. Montage: Antoine Derksen. Voorlezers: Patrick Bernauw, Jürgen Gijsel en de acteurs van Toneelkring Baudeloo.

De duiveljager verscheen nu ook als luisterboek, verkrijgbaar o.a. bij Bol.comLuisterrijk (9,99€) en in je Storytel abonnement. U kunt het bovendien rechtstreeks bestellen (9,99€) bij vzw de Scriptomanen, door een mailtje te sturen naar luisterboek@inter-actief.be.

Het luisterboek is natuurlijk ook nog steeds gratis, maar niet reclamevrij, te beluisteren via de podcast Ware Misdaad: