Het beste uit Ware Misdaad, 2022 - luisterboek van Patrick Bernauw

 In 2022 startte Patrick Bernauw met een nieuwe true crime podcast, Ware Misdaad, waarin ook minder bekende maar steeds boeiende en verrassende criminele kwesties onder de loupe worden genomen. Nu eens in een luisterverhaal, dan weer in een gespeelde monoloog of zelfs in een heus hoorspel. Altijd speelt de begeleidende muziek een vooraanstaande rol. Vaak is die afkomstig van zijn muziektheater Compagnie de Ballade (1998-2011), in het bijzonder van zijn broer Fernand, die je kunt vinden als Naami op Bandcamp.

De podcast nam een vliegende start, en het leek hem een goed idee de highlights van die eerste jaargang te bundelen in een luisterboek, te vinden op o.a. Luisterrijk (€ 9,99) en in je Storytel abonnement.
Je kunt het bovendien rechtstreeks bestellen (9,99€) bij vzw de Scriptomanen, door een mailtje te sturen naar luisterboek@inter-actief.be 
Natuurlijk kun je deze afleveringen én de lopende jaargang ook gratis maar niet reclamevrij beluisteren op de podcast:

Listen to "Ware Misdaad" on Spreaker.

In deze selectie waargebeurde misdaadverhalen, opgenomen en uitgezonden in 2022, wordt de vraag gesteld of Edgar Allan Poe dan werkelijk een verhaal schreef over een moord die hij zelf pleegde. Samen met Vera Van Nooten van de schrijversklas van Bernauw aan het Conservatorium van Mechelen zocht hij een verklaring voor de mysterieuze dood van Alfred Loewenstein, 'de man die uit de lucht viel'. En met een gezelschap van cursisten aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst, maakte hij een hoorspel over de moord op het operazangeresje Alice Renaud. Ten slotte kroop hij ook in de huid van Henri Landru, die wel eens de moderne Blauwbaard wordt genoemd, en in die van Erik Jan Hanussen. Deze variété artiest zou hebben opgetreden als toekomstvoorspeller voor Adolf Hitler, en werd wellicht daarom ook vermoord. Over deze kwestie schreef hij lang geleden samen met Guy Didelez het bekroonde en veelvuldig vertaalde jeugdboek In het teken van de ram.